...inte mindre än 3 vårtecken på samma dag!
1) fick frågan om jag vill vara med på Trädgårdsmässan - och det är klart jag vill! Tjohoo!2) hittade första blåsippsknopparna (men jag fick allt leta länge och väl innan jag hittade dem, i varmaste slänten vid skogstjärnen)
3) fler sådder, omgång 2, kom i jorden...
Dagens sådder blev ganska få och jag hade egentligen tänkt hinna plantera om alla övervintrade pelargoner också, men hur det nu sen gick så vart det bara att ta sticklingar av en enda. Laga mat och ranta runt tog längre tid än planerat...
Dagens bravader i sin korthet:
Havannapeppar 'Habanero', får stå tillsammans med övriga chili/paprikor i köket där det är varmt, med tilläggsljus.
Purjo 'Elefant', som gror svalt, hamnar alltså i ateljén i år. Bredsådde med P-jord i botten + lite benmjöl (kanske dumt - kanske bra, få se). Tänker låta dem stå kvar i den byttan betydligt längre än ifjol så de kanske hinner få lite storlek innan utplantering. Avskyr att plantera ut purjo - det fick mamma sköta åt mig ifjol, tusen tack. ;)
Sallatsmix 'Baby Leaf', gror svalt så de hamnar också i ateljén. Men jodå, när de bara är klara för skörd så kommer de till köket, jag lovar. ;)
...och så årets första riktigt roliga påfund!
![]() |
| Bild från Impecta. |
Det ska bli spännande! Tänker mig krukodling i växthuset. Som ni ser på latinet är det ett halvgräs, släkt med papyrus.
De ska ha en söt, nötlik smak - lite lik kokos - och kan ätas färska eller rostas, rivas eller saltas som snacks.
På tal om mat - att göra egen Cobb Sallad är verkligen hur gott, enkelt och nyttigt som helst. Det måste ni testa!
Det som behövs:
en bit ädelost
ett par hårdkokta ägg
en bit stjälkselleri
ett paket stekt bacon
valnötter (typ en näve)
ruccola (efter tycke och smak)
isbergssallad
en bit purjolök
ett päron
en skvätt olivolja
krutonger (om man vill, skippa dem för LCHF)
Så här gör man (så enkelt att det nästan känns överflödigt med förklaring):
Koka ett par ägg. Medan de kokar: strimla ett paket bacon, stek dem krispiga.
Strimla isbergssallad, stjälkselleri och en bit purjo. Skär ett päron i tärningar. Blanda ihop.
Rör ner lämplig mängd ruccola, nån näve valnötter. Skala de kokta äggen, skär i tärningar, blanda i tillsammans med baconet. Strö över önskad mängd ädelost. Ös över önskad mängd olivolja. Om man så vill kan man steka krutonger och toppa med. Kalasgott!
Men räkna inte med att det blir nåt över... ;)

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar