No shit... ;)
Igår lade jag diverse udda frön i blöt - speciellt sorter med hårt skal brukar behöva det för att gro. Idag kom de raringarna i jorden:
![]() |
| Bild från Impecta. |
Rätt udda växt som ska få vita, orkidélika, honungsdoftande blommor. Både frukter, blad och frön används speciellt i indisk matlagning och roten kan ersätta pepparrot. Övervintras frostfritt och måste odlas på varm plats, t ex i växthus.
Jorden blandade jag själv enligt instruktion - älskar att blanda egen jord! Då känns det att man gör det på riktigt. Hälften P-jord, 1/4 solmull och 1/4 perlite, och täckte med perlite. Ska vattnas underifrån.
![]() |
| Bild från Impecta. |
Den här jäkeln hade jag ju tänkt köpa som färdig planta, men eftersom jag aldrig hittar den i handeln - och vi inte lyckas få in den till jobbet - så får man ju så själv istället!
Vanlig som bonsai, men kan eventuellt överleva ute i milt klimat - hos mamma kanske? Jag tänker testa i växthuset. Det borde gå.
Blandade P-jord med solmull och perlite. Sådden ska hållas i ca 25-28 grader tills groning - det måste nog bli ovanpå kylskåpet. Det optimala skulle vara på akvariet, men blicken jag fick från R när jag föreslog det igår fick mig att tänka om. Ovanpå akvariet är nämligen en av sovplatserna som alla katterna slåss om. Ja just ja. Tänkte'nte på det...
![]() |
| Bild från Impecta. |
Kulturväxt som odlades i slottsträdgårdarna på 1600-1800-talet. Får mörkröda, doftande ärtblommor och 3-5 cm långa rotknölar med god,
kastanjelik, smak. Bra dragväxt för bin.
Den här jäkeln hade frön som skulle ruggas med fint sandpapper innan blötläggning. Ooooh vad jag svor när de små fröna skuttade all världens väg! Men 10st lyckades jag hålla ordning på.
Sådde i vanlig såjord men täckte med perlite. Kan vara lite tjurig, så om de inte grott inom en månad måste de in i kylen på stratifiering. Om de börjar gro i kylskåpet ska man genast ta ut dem därifrån.
Några andra sorter behövde i alla fall inte blötläggas först, men däremot (förmodligen) vistas i kylen ett tag:
![]() |
| Bild från Impecta. |
Ouch, nu först såg jag latinet på den! "Spinosa" - det låter taggigt det. Attans...
Den här har jag sett släktingar till lite här och var i världen - främst i Oman, har jag för mig? Kapris är en vedartad buske med vackra, stora, vita blommor med långa, violetta ståndare. Det är själva blomknopparna man lägger in och äter.
Fröna gror långsamt och oregelbundet och placeras i kyl en månad. Sådde i vanlig såjord och täckte med perlite. Ska övervintras frostfritt (det blir i ateljén det) men trivs utomhus sommartid.
![]() |
| Bild från Impecta. |
Buske för frilandsodling, härdig till typ zon III, med gul-gröna blomvippor som följs av blå, rätt lustiga, 10 cm långa ätbara frukter. De ska smaka lite som honungsmelon.
I årets Trädgårdslandet är det en av de sorter som Anders Stålhand rekommenderar.
Blandade hälften P-jord med hälften perlite. Täckte med perlite. Ska nu vara i kyl ca två månader.
![]() |
| Bild från Impecta. |
Gammal krydd- och läkeväxt, förr vanlig i klosterträdgårdar. (Ska kunna kokas i vin eller vatten vid magåkommor, få se om det är nåt jag vågar mig på.)
Bildar vackra, täta tuvor av dillikt, doftande bladverk. Ska smaka som en mix av dill och curry - perfekt när jag gör mammas sillåda, tänker jag mig! (Fast andra säger en mix av persilja och selleri, så fan vet).
Sådde i vanlig såjord och täckte med perlite. Testar groning i vanlig rumstemp först, men om groning inte skett inom en månad placeras sådden i kyl ca en månad.
Idag sambeställde min moder och jag dessutom ett par [host harkel] olika sorters blomsterlökar. Oj herregud. Vi är nog lika tossiga båda två... Men kul är det!
![]() | |||
| 18e februari. |
Den här våren liknar ingen annan... Men jag klagar inte det minsta!







Inga kommentarer:
Skicka en kommentar