onsdag 23 april 2014

Att hålla sina fiender nära

Det är bråda tider nu. Mitt mål för stunden är att varje dag hinna med någonting i trädgården. Det behöver inte vara stort; men att klippa ner nånting, plantera om nånting, ge nånting näring, plocka sten nånstans, rensa ogräs, så nånting, omskola nånting osv. Ja, ni fattar. Varje dag, oavsett hur trött jag är eller hur mycket jag jobbar. Annars hinner jag inte. Och lyckas jag få sambon att också göra nånting i trädgården så är det en liten seger i sig...

Dagens bestyr har inkluderat: att ge näring till jordgubbslandet (som blev nerklippt igår), ösa på mer jord till alla potatisar som är på förgroning, nerklippning av diverse övervintrande växter i växthuset, byte av vatten i akvariet, vattning av växthus och alla växter i ateljén, besviket konstatera att vare sig pepparrotsträd eller blåklocksträd kommer att gro den här gången, placerat björnrot och kapris i kylskåpet en sväng till för att se om det gör susen för groningen... Och säkert nånting till som jag inte minns.

Pust.

Snart ska jag iväg och jobba "på riktigt" - det känns nästan som semester i jämförelse...


Nånting jag ändå använder skygglappar inför just nu är ogräset.

Ettårigt ogräs bekommer mig (nästan) inte det minsta men de fleråriga måste man ju ändå försöka göra nånting åt. Kirskålen i terrasserna är lika hemsk i år som alla andra år - men just nu intalar jag mig att den fyller en funktion där: den binder jorden så den inte rasar all världens väg och dessutom är den den allra mest lättplockade och lättillgängliga grönsaken vi har just nu!

Supergott och nästan gratis veggo-mat är äggstanning med kirskål i ugn:

Plocka en bunke unga kirskålsblad (lukten är besk och lite obehaglig, men doftar och smakar smaskens som tillagat). Förväll hastigt i lättsaltat vatten. Under tiden: choppa upp en liten purjo, lite övrig lök efter tycke och smak, har man sparris är det kalasgott att dela dem på längden och lägga i. Rör ihop äggstanningen: antal ägg efter behov + en skvätt grädde/mjölk/creme fraiche eller vad man nu har hemma. Peppra och salta. Jag klippte ner lite persilja och mejram och det funkade fint. Finhacka den förvällda kirskålen, släng ovanpå övriga grönsaker i en hög pajform, riv över lite ost om man så vill, häll över äggsmeten, in i ugnen på ca 150° i typ en halvtimme. Hur gott som helst. Och nästan gratis. Om man inte vill ha det helt vegetariskt skulle jag tro att kallrökt lax är en höjdare till.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar