Dagens bestyr har inkluderat: att ge näring till jordgubbslandet (som blev nerklippt igår), ösa på mer jord till alla potatisar som är på förgroning, nerklippning av diverse övervintrande växter i växthuset, byte av vatten i akvariet, vattning av växthus och alla växter i ateljén, besviket konstatera att vare sig pepparrotsträd eller blåklocksträd kommer att gro den här gången, placerat björnrot och kapris i kylskåpet en sväng till för att se om det gör susen för groningen... Och säkert nånting till som jag inte minns.
Pust.
Snart ska jag iväg och jobba "på riktigt" - det känns nästan som semester i jämförelse...
Nånting jag ändå använder skygglappar inför just nu är ogräset.Ettårigt ogräs bekommer mig (nästan) inte det minsta men de fleråriga måste man ju ändå försöka göra nånting åt. Kirskålen i terrasserna är lika hemsk i år som alla andra år - men just nu intalar jag mig att den fyller en funktion där: den binder jorden så den inte rasar all världens väg och dessutom är den den allra mest lättplockade och lättillgängliga grönsaken vi har just nu!
Supergott och nästan gratis veggo-mat är äggstanning med kirskål i ugn:
Plocka en bunke unga kirskålsblad (lukten är besk och lite obehaglig, men doftar och smakar smaskens som tillagat). Förväll hastigt i lättsaltat vatten. Under tiden: choppa upp en liten purjo, lite övrig lök efter tycke och smak, har man sparris är det kalasgott att dela dem på längden och lägga i. Rör ihop äggstanningen: antal ägg efter behov + en skvätt grädde/mjölk/creme fraiche eller vad man nu har hemma. Peppra och salta. Jag klippte ner lite persilja och mejram och det funkade fint. Finhacka den förvällda kirskålen, släng ovanpå övriga grönsaker i en hög pajform, riv över lite ost om man så vill, häll över äggsmeten, in i ugnen på ca 150° i typ en halvtimme. Hur gott som helst. Och nästan gratis. Om man inte vill ha det helt vegetariskt skulle jag tro att kallrökt lax är en höjdare till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar